HOME             ABOUT             LOOKS             EVENTS             INTERVIEWS

Monday, June 21, 2010

Like a tree

Yesterday I read a really amazing post, which author is a nice young girl from Czech Republic. She has written about  blogging in English language. Why are some Slovak or Czech bloggers writing just in English? That is not a cliché. It is a fact! Unfortunately.
I agree with her criticism ( not just me). I am not happy off looking only English words at our blogs. I translate my articles from English ( maybe I have lots of mistakes, sorry ). I think that it is a good chance to learn more about this interesting language.Isn´t it?

P.S. for author of this post: Your opinion is essential! ;)


Dnes som si prečítala naozaj zaujímavý názor jednej mladej slečny o tom, ako získalo na popularite blogovanie v angličtine na úkor nášho rodného jazyka. Nechápte to ako klišé. Nie je to zámer. 
S jej článkom som naprosto súhlasila (nebola som sama). I mne je ľúto, ak na slovenskom či českom blogu  vidím  len  "speakovanie". Ja sa snažím písať dvojjazyčne. Je to jedna z príležitostí za účelom oprášiť si vedomosti z cudzieho jazyka a zároveň sa zdokonalovať. No nie?
Avšak podotkla, že na blogoch tohto typu sa pomaly ale isto strácajú komentáre od domácej komunity blogerov a pribúdajú zahraničné typu follow me, xoxo. Ďalší bod, s ktorým len súhlasím. Takisto dám prednosť konštruktívnej a objektívnej kritika od niekoho z "domácich". Tá  ma oveľa viac poteší. 
Nejde o to, že by som mala problém s prekladom, to nie! Ale ako sa vraví, vo svojej krajine svojím jazykom. :) 
Nechcem však týmto na niekoho útočiť, každý si robíme všetko po svojom predsa. Tak!
Čo si myslíte vy?

P.S. pre autorku: Vidíš, že aj tvoj názor je podstatný! ;)


I´d like to present this wash gel by Oriflame. It´s not a new product of this company but it is admirable! It contains an organic tee tree oil, which clean your face as perfect as it can. Plus, it smells exquisite. I am satisfied!

Rada by som vás upozornila na tento čistiaci výrobok kozmetickej firmy Oriflame. Nejde o žiadnu novinku a možno ho viaceré z vás používajú. Obsahuje látky, ktoré vašu pleť zanechjú čistú a sviežu po celý deň. Navyše, pekne voní (  názor mňa a mojich spolužiačok). Som s ním spokojná!



Today I bought these new stylish earrings. It was good bargain, I think.

Dnes som si kúpila nové elegantné náušnice. myslím, že to bola dobrá kúpa, potrebovala som nejaké tohto druhu.


Le Plee ;)

22 comments:

  1. Taky jsem ten článek od mladé slečny četla a naprosto s ní souhlasím :)

    ReplyDelete
  2. zajimavy clanek...ja tedy pisu v anglictine, protoze jsem tak proste zvykla (jeste z dob deviantartu, kde bych s cestinou vazne moc neuspela :)

    uprimne, ani me nenapadlo psat svuj blog v cestine, protoze jsem si nemyslela, ze by tomu nekdo, kdo by ho cetl, vubec rozumel. ale vypada to, ze komunita ceskych a slovenskych bloggeru je pomerne pocetna, tak o tom docela silne uvazuju, ze zacnu psat i cesky. ale pak si zas rikam, ze stejne pisu jen takove vykriky do tmy, kterym kazdy rozumi i v anglictine... :D
    tak nevim :)

    ale rozhodne si nemyslim, ze zrovna konkretne blogovani nejak degraduje rodny jazyk, podle me vetsina blogu na psanem textu ani nestoji, spis je to o fotkach a obrazkach, psane slovo je k nim jen jakysi doplnek.. alespon dle meho nazoru ;)

    ReplyDelete
  3. your nail color is beautiful~!

    -Silvia

    Kisses from Atlanta~

    ReplyDelete
  4. Anglicky psané české a slovenské blogy se blbě komentují. Nikdy nevím, jestli mám komentovat v angličtině, nebo v češtině...a tak raději nekomentuju

    ReplyDelete
  5. No, asi takhle, já psal dřív jen v angličtině, ale pak mi spolužačka z gymplu vytkla, proč ne i v češtině (wtf - jak zná blog?) no, a bylo vymalováno (:

    ReplyDelete
  6. Já osobně to píši jen v angličtině (momentálně),protože mě angličtina baví a když čtu,tak si to aniv hlavě nepřekládám.
    Já jsme na svůj rodný jazyk "čeština" vlemi pyšná.Já byhc se rozhodla mezi aj a čj.Je tu mnoha úspěšných blogů,které píší v rodném jazyce,protože si myslím,že lidi se více zajímají o fotografie na blogu (móda),nežli o ten text....ale pro ěm jsou třeba i ty texty důležité. ;)hezký lak,miluji zelenou barvu a pak hlavně černou :-D

    ReplyDelete
  7. Souhlasím s tebou a myslím si že psát dvojjazyčně je asi nelepší..Protože s angličtinou se samozdřejmě rychleji stane známější, ale na druhou stranu omezuje lidi kteří by blog rádi čtli ale anglicky neumí...

    ReplyDelete
  8. great post! this is an issue to be discussed in poland as well, however, most polish blogger write only in out mother tongue and just add a short translation... i write only in english, just improve my lang. skills and the truth is that most of blogs i follow are foreign. it would be quite tough to communicate... i speak czech as well, but i cannot wrtite though!

    ReplyDelete
  9. http://brunettesidea.blogspot.com/ // tady je odkaz na tu slečnu :)

    ReplyDelete
  10. mne osobne nevadí ak niekto píše po anglicky,ale radšej si to prečítam po slovensky/česky..nemusím toľko rozmýšľať pri tom:)
    ja som tiež raz rozmýšľala,či začať písať po anglicky,ale zamietla som to..lebo načo?
    ja píšem svoj blog hlavne pre ľudí "od nás" a ak sa nejakému zahraničnému môj blog páči,tak nech si dá translator-a viem,prekladá to dosť mizerne,ale lepšie ako nič:)

    ReplyDelete
  11. Já píšu jenom v češtině :), protože moje angličtina :)) není moc dobrá , ale pokuď bych měl tokovou možnost :) určitě bych psal dvojjazyčně

    ReplyDelete
  12. Pravda, všimla jsem si, že spousta mých oblíbených českých bloggerek se nechala strhnout vidinou světového blogu a kvalitní článek v rodném jazyce najdeme jen zřídka.

    Já občas překládám, ale pohodlnější je mi to psát hezky počesku :)

    ReplyDelete
  13. Souhlasím s tím ;)
    A krásnej pásek!

    ReplyDelete
  14. :)SAMOZŘEJMĚ, že nic stahovat nemusíš! můžeš psát o čem chceš a jak chcceš. Jsem ráda za rozpoluplné reakce a jejich odůvodnění. :)) Dle názoru Zuzany je text "doplněk" k fotkám. Tady se asi zásadně rozcházíme :)

    ReplyDelete
  15. Jé ty máš tak překrásné nehty! To ti je můžu jen závidět:)
    Další fotky jsou také skvělé...myslím, že dvojjazyčné psaní je nejlepší...asi to také začnu dělat..navíc se procvičím v ajině:)
    N.

    ReplyDelete
  16. No.. Něco na tom bude.. Ale nejhorší je, že ono to není jen na blozích (tyjo, nevim jak se to skloňuje :D ), ale všude kolem.. Začíná nás to válcovat.. Jinak pěkný lak :)

    ReplyDelete
  17. Suhlasim..tiez si myslim, ze je skvele, ak niekto pise aj po anglicky, aj svojim rodnym jazykom....

    ReplyDelete
  18. Píšem slovensky.
    Komentujem slovensky.
    A to dokonca aj na anglických blogoch. Veď ak chce autor vedieť čo som komentovala, nech použije prekladač.
    A ak niekto nehovori mojou rečou a zablúdi na môj blog - má translate.
    Jasne, posty typu "toto som mala dnes na sebe", "páči sa ti táto kabelka" a pod. vytlačí v angličtine takmer každý. No ak píšem dlhší text a chcem aby mal hlavu a pätu, tak práve materčina poskytuje nespočetné množstvo jemných odtienkov, ktoré v cudzom jazyku dokáže vytvoriť len ten, kto ním hovorí od narodenia, alebo sa ho naozaj už naučil takmer dokonalo.

    ReplyDelete
  19. Suhlasim s tebou a Erikou nado mnou. Ja svoj blog este len rozbieham a hned ked som sa zamyslel nad myslienkou blogu, rozmyslal som, ci mam pisat dojjazycne, no nakoniec som sa rozhodol len pre slovencinu, pretoze je urceny hlavne "nasim"... A taktiez, ako napisala Erika, je tazke pri dlhsom texte vystihnut a opisat nieco v cudzom jazyku tak ako by som chcel ...
    btw, k laku- super :)

    ReplyDelete