HOME             ABOUT             LOOKS             EVENTS             INTERVIEWS

Monday, October 31, 2011

Bratislavské módne dni jeseň/zima 2011

Po pol roku sme sa spolu s Alexom znova usadili v priestoroch bratislavského hotela Holiday Inn, v ktorom sa konal šiesty ročník Bratislavských módnych dní 2011- jesenná časť. Prehliadky prebiehali od pondelka do stredy minulého týždňa a témou tohto roku bola káva. Pýtate sa, prečo práve káva? Odpoveď: „Navrhni dizajn kávovaru NESCAFÉ Dolce Gusto Piccolo.“  Myslím, že sa chápeme. Samozrejme na móle nesmeli chýbať ani slovenské „celebrity“ v zastúpení moderátoriek a tanečníkov, ako i politici, ktorí celému podujatiu dodali ten „správny šmrnc“. Keď už nič iné, aspoň sa veľa písalo, že áno...
Tieto tri dni však majú svoje opodstatnenie. Tým je prezentácia tvorby   (zväčša) talentovaných slovenských a českých módnych návrhárov, ktorým účasť na BMD môže načrtnúť vcelku svetlejšiu budúcnosť. Držím palce!



Pondelok, 24. október
Trocha nahnevaná a unavená zo školy sa spolu s Alexom ponáhľame na tlačovú konferenciu. Dostávame akreditáciu, zostávame päť minút a vzápätí odchádzame s pocitom prázdneho žalúdka s jediným cieľom- najesť sa. Všetky informácie z tlačovky nám však zreferovali známi a my sme spokojne zistili, že nám v podstate nič neušlo. Pred sebou máme ešte tri hodiny únavného čakania na začiatok prehliadok, ktoré však vcelku rýchlo ubiehajú a pred ôsmou hodinou už kráčame k ich dejisku. Sledujeme ľudí, pani Máriu Rehákovú (riaditeľku BMD), ktorá víta hostí (naozaj milé gesto!), pripíjame si, hľadáme naše miesta  a keď už konečne sedíme, čakáme na prínos dnešného dňa. Na Zlaticu Hujbertovú, nových slovenských návrhárov a Libora Komosného.
Po viacerých príhovoroch, ktorých spojenie bolo únavné a nutné na zamyslenie, nasledovala dámska i pánska kolekcia víťazky súťaže Nové tváre módnej scény 2010 Zlatici Hujbertovej. V apríli som bola Zlaticinou prehliadkou doslova očarená, inak tomu nebolo ani v pondelok. Modely neboli až také extravagantné, ako som čakala, no zato sme sledovali dokonalú súhru provokačnej ženskosti a sexepílu. Nechýbal klobúk ako nutný doplnok každej dámy.
Nasledovalo predstavenie finalistov súťaže Nové tváre módnej scény 2011 s témou KÁVA, do ktorej porota z osemdesiatich prihlásených uchádzačov vybrala šesť návrhárok. Každá finalistka dostala možnosť nakrútiť i krátku videoprojekciu, v ktorej stručne predstavila samú seba, svoje návrhy a inšpiráciu. Videli sme modely Zuzany Budošovej, Kataríny Doczyovej, Annymárie Kiss Kósy, Andrey Pojezdálovej, Daniely Šalátovej a Moniky Vontszemuovej. Po skončení prehliadok rozhodla porota o celkovom víťazovi tohto ročníka, ktorým sa stala Annamária Kiss Kósa, ktorá sa bude ďalej prezentovať na Slovak fashion night New York v máji budúceho roku. Cenu mesačníka La Femme a jazykový pobyt v Paríži si odniesla víťazka Brillance fashion talent 2011 Andrea Pojezdálová, ktorá má môj obdiv za dve skvelé kolekcie vytvorené v relatívne krátkom čase. Mojou favoritkou však bola Monika Vontszemuová, ktorá vyhrala pobyt v Bruseli vďaka výsledkom on-line hlasovania divákov BMD. Jej kolekciu chhcem vidieť znova. A znova! 
Večer zakončil český návrhár Libor Komosný, ktorý sa pri svojej tvorbe inšpiroval ľudovým krojom, konkrétne masívnou sukňou v spojení s úzkym driekom. Jeho modely si však pamätám najmenej.  Predsa len, hodina a pol je veľmi dlhý čas, ktorý unavuje...

Utorok, 25. október
Program dnešného dňa je jasný. Päť mien, päť žien.
Ako prvá sa publiku predstavila Katarína Halásová, ktorá niekoľkými modelmi ulahodila môjmu vkusu. Usmiala som sa, keď sa ku mne naklonila spolusediaca a povedala: „Maji, čierna. To je pre teba!“ Doplním, že okrem čiernej i biela.
Jana Pištejová. Túto prehliadku som spočiatku chcela vynechať, keďže tvorba tejto návrhárky nie je práve mojou šálkou kávy (nič v zlom). Odhliadnuc od tohto som premýšľala čo napíšem o utorkovej prehliadke, no po jednom článku, ktorý mi poslala kamarátka, konkrétne jeho nadpisu- citujem“ Jana Pištejová- Slovenská Vivienne Westwood“ neviem, či mám plakať alebo smiať sa. Myslím, že i bežný laik rozpozná rozdiel medzi tvorbou punkovej „babičky“ (??? ona predsa nie je babička...) a niektorými modelmi- hlavne korzetmi z dieľne JP, ktoré pôsobili nevkusne gýčovo naživo i na fotkách. Adam však ocenil saká, ktoré vyzerali naozaj zaujímavo. Prehliadka mala byť odviazaná, no výsledný efekt bol vďaka kŕčovitým pohybom modeliek, ktorý pripomínal tanec (ak sme to nepochopili, ospravedlňujem sa)  umelý. Za to však dievčatá obdivujem. Sama si neviem predstaviť, že by som sa po móle mala prejsť, nieto san ešte pokúšať uvoľnene tancovať.
V tento deň sme mali možnosť vidieť i pánsku kolekciu dizajnérky Ivety Lederer. Mne je len ľúto, že v pamäti sa mi stále objavuje strieborná filtrovaná šiltovka...
Ďalšou návrhárkou, ktorá predstavila svoju kolekciu bola Veronika Hložníková. Dominovali výrazné farby, ktoré s nesmiernou noblesou okrem iných predviedla Ivica Sláviková a kožušinové aplikácie, ktoré ma bavili! Ach, čo by som len dala za niektoré kabáty...
A ako sa hovorí, to najlepšie na koniec. Denisa Nová, pre mňa absolútna jednotka celého podujatia, ktorú publikum paradoxne najmenej ocenilo. Prečo asi... Vstávám a tleskám! (Aj teraz.)

Streda, 26. október
Tretí a zároveň posledný deň sa niesol v duchu osláv piateho výročia mesačníka La Femme. Na móle sme mali možnosť vidieť talianske značky ako napríklad Class Roberto Cavalli, Versace Jeans, RoccoBarocco (prečo znova prehliadka oblečenia z butiku???) či Fiorangelo. Vždy ma najviac mrzí to, že nevidím na topánky. Ani jeden pár. Smolu mám, že sedávam vzadu...
Okrem predstavenia víťazky súťaže Nové tváre módnej scény 2011 sme po druhýkrát videli i kolekciu Zuzany Budošovej, jednej z finalistiek, ktorá bola ocenená pobytom v Bejrúte a nafotením editoriálu do ktoréhokoľvek magazínu patriaceho pod vydavateľstvo Star production. Gratulujem!
Na slovenskej módnej scéne ešte chvíľu pobudneme, pretože ďalšími návrhármi, ktorí prezentovali svoje modely boli Lukáš Kimlička (po jeho prehliadke modrú milujem ešte viac, ako doteraz a to som neverila, že sa to ešte bude dať)  a Paulína Polonyová (nositeľnosť, krajka, farby). Nasledovali kolekcie popredných českých i slovenských návrhárov (Jakub Polanka, Lenka Sršňová,..) a stylingy módneho redaktora LF Milana Štefana. Oceňujem hudbu a mám radosť z vydareného večera. :) A aby som nezabudla, časopisu La Femme gratulujem k päťke a prajem mnoho nových čitateľov!

Čo na záver? Teším sa na ročník, kedy budú na jeseň hodnotiť jarné a letné kolekcie editori a stylisti slovenských magazínov sediaci v prvých radoch. Detto jar. Good luck.

P.S.: Prehliadky som nefotila, tak snáď som vám všetko priblížila aspoň týmito pár vetami. Keby niečo, Google.
P.S.S.: Predsa len nejaké fotografie aspoň z after budú.

Maja

4 comments:

  1. Maji, milujem, keď píšeš! Milujem, milujem a milujem.

    Ďakujem za tvoje články.

    ReplyDelete
  2. článok je super spravený :) dúfala som že budú aj nejaké fotky, ale ked nie..tak nič no :D nevadí, nájdem inde ;) znie to celkom fajn, každý den toho bolo aj viacej, vždy aj niečo zaujímavé...zdá sa že BMD nie sú na tom tak zle :) a ešte raz chválim spracovanie článku! :)

    ReplyDelete
  3. ďakujem za komentáre :)

    moni: hne´d prvé odkazy :)http://zenskyweb.sk/kategoria/bmd_sk
    http://www.manekynka.sk/reportaze/prehliadky/508/BRATISLAVSA-MODNE-DNI-2011-EXKLUZIVNA-PREHLIADKA.html
    http://www.manekynka.sk/blog/prehliadky/506/BRATISLAVSA-MODNE-DNI-2011-ZLATICA-HUJBERTOVA.html
    napr :) páčia sa?

    ReplyDelete
  4. Fajn clanok, len skoda fotiek, ale aspon si si to viac uzila, ked si nemusela fotit :)

    ReplyDelete